provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Intervju med Hannah Ellen Ingelsten om skrivande, den godaste gröten och att känna sig utlämnad på sociala medier

Intervju med Hannah Ellen Ingelsten om skrivande, den godaste gröten och att känna sig utlämnad på sociala medier

Matilda: Hej Hannah! Känns så kul att jag ska få göra en liten intervju med dig. Blir ju helt varm i magen av din fina blogg. Hade du velat börja med att presentera dig själv lite kort? 

Hannah: Hej Matilda! Jättekul att få vara med, verkligen. Och åh, så himla fint att höra, blir ju alldeles generad här borta! Well, jag är en kreativ och lite småtokig varelse som älskar att skriva. Jag tycker om inredning, katter, avokado och Tove Jansson mest av allt. Kanske att jag är lite av en ensamvarg, jag pluggar skrivande och litteratur på distans och har inga som helst problem med att sitta ensam med mig själv och tangenterna hela dagen. Basic om mig är att jag är tjugotvå år gammal och bor på S:t knut i Malmö som enligt mig är stadens absolut mysigaste kvarter. *Gullig ap-emoji* Så vill jag gärna få in någonstans att jag tycker hemskt mycket om att vara i naturen också, och att jag cyklar mountainbike!

Matilda: Du skriver väldigt fina rader på din blogg. Vilka är dina bästa skrivtips, och vad gör du när skrivandet går segt? 

Hannah: Något som alltid inspirerar mig till att skriva är ju att läsa. Faktiskt! Jag hör inte till de skribenter som inte kan läsa när de själva skriver sitt. Nej, att läsa andras ord sätter alltid igång skrivarlusten hos mig. Om det så är ett vackert blogg-inlägg, som en bok du älskar, det är alltid bra att ha inspirerande och vackra ord nära till hands när du själv känner dig tom på inspiration. 

En annan bra grej är att skriva ner små anteckningar i mobilen ofta, kanske om en fin scen du ser på stan, eller ord du läser på en reklamannons du finner roliga eller inspirerande. När skrivandet känns som allra segast scrollar jag igenom gamla anteckningar och finner alltid något intressant att skriva om! Till och med en inköpslista kan får en inspirerad, en gång skrev jag en hel novell om ätstörningar relaterat till inköpslistor och det här med att tänka och planera vad en ska äta när det bor små elaka ätstörnings-djävular i hjärnan på en. Det gäller bara att tänka stort och inte sätta några gränser för sig själv. Precis allt går det att skriva om.

Matilda: Det här med att skriva om sig själv och låta vem som helst få en liten glimt av ens liv kan kännas lite jobbigt ibland tycker jag. Hur handskas du med det?

Hannah: Uhu ja! Det är så himla läskigt, tycker jag med! Det är ganska ofta faktiskt, som jag känner mig utlämnad, som om jag har sagt för mycket. Men vad som känns ännu mer i mig, än den känslan är minnet av ensamheten: när jag själv har tampats med sådant som osäkerhet kring sexualitet, jobbiga perioder med ätstörningar eller annat så har jag känt mig så himla ensam i det, ensam och jättekonstig och fel för att jag har trott att jag varit den ända i hela vida världen som gått igenom just det där. Jag skriver om tunga ämnen, delvis för att själv känna mig mindre ensam, då jag ofta får många kommentarer från människor som känner detsamma som jag - men också för att andra ska slippa den där molande, kvävande känslan av att vara alldeles ensam med sina problem som känns som tunga strömmar i vattnet ungefär. 

En annan sak är ju också att jag inte är särskild rädd för vad folk ska tycka. För jag tror på att det jag skriver är viktigt och om det så bara påverkar ett par personer, så har jag ändå gjort något bra som har varit öppen och ärligt med det som samhället annars så gärna tystar ner.

Matilda: Vad är det bästa med Malmö och vad gör staden med dig?

Hannah: Malmö åh, kära Malmö! Tänk, jag trodde faktiskt inte alls att den här staden skulle bli så mycket "min" som den känns nu. Bästa med staden är att här finns allt på en väldigt liten yta. Jag har aldrig tagit en stadsbuss här i mitt liv, för en kan faktiskt gå och cykla överallt på en väldigt kort tid! Här finns det oändliga havet, där horisonten är magisk om somrarna, här finns veganismens som en växande rörelse och allt fler fik och restauranger öppnar med fokus på det gröna. Staden är väldigt miljömässigt-medveten och här pågår det jämt olika kulturella händelser så som utställningar, föreläsningar, vernissage och spännande klubbar. Det är verkligen en stad för den som vill bli i en stor stad, men inte i en STORstad. 

Matilda: Finns det några fik eller mysiga butiker som jag absolut inte får missa? 

Hannah: Åh ja! Tänk för att det finns det verkligen! Malmö kryllar av mysiga fik, och jag jobbar ännu på att besöka alla. F.Y.N är mitt stammishak, för där är det ljust och lugnt och kaffet är supergott och de har alltid massor av spännande ting på menyn - och allt är vegetariskt! Uggla kaffebar har stor retrokänsla och serverar en himmelsk golden mylk och Lotta Love Acaibar ska inte missas om en gillar stora smoothie bowls med en stor klick jordnötssmör, färska bär och en knaprig sockerfri granola. Slurp! Atrium Kaffebar vinner när det gäller inredning och atmosfär, den ligger på andra sida stan från mig, men som sagt är det egentligen bara en kort tur med cykeln ifrån. 

Matilda: Jag älskar gröt och äter det nästan varje morgon. Om du skulle få laga gröt till mig, hur hade du gjort den och vad hade du haft på? Och om jag sen hade tagit en bild av gröten, vilka tips hade du gett mig för att få till den bästa bilden med rätt känsla? Hehe. Blev en väldigt lång fråga här. Kan ju inte hålla mig.

Hannah: Vilken underbar fråga! Åh, ja havregrynsgröten har ju blivit lite av mitt signum. Och jag kokar den alltid tillsammans med ens stor nypa salt, en halv banan och två torkade dadlar som jag hackar och har i. Dadlar och varm banan, båda är naturliga sötningsmedel som jag tycker gör gröten en stor dos godare. Och saltet är livsviktigt enligt mig! Toppar den gärna med kiwi, nötter, frön och ja, gärna en klick jordnöts-eller mandelsmör.

När det gäller fotografi så tänker jag på tre saker: 1. Färg, 2. Mode (och då menar jag inte mode som i stil och kläder utan mode som i engelskans ”känsla”) och 3. Värdering. Jag jobbar väldigt mycket med samma färgtoner i alla mina bilder, ljusa naturfärger som ska få skapa en lugn och meditativ känsla. De dekorationer jag omger min gröt med ska därför gärna vara enfärgade och dela samma färgtoner som gröten själv. Sedan handlar det om vilket ”mode” jag vill utsända, känslan, det kan handla om att jag vill dela med mig utav en känsla av att våren väntar runt hörnet, eller kanske vill jag signalera att idag mår jag inte så bra och behöver en riktig varm och omhändertagande frukost och då ser jag till att tänka på det när jag väljer vinkel och hur mycket runt om gröten som ska få vara med. Sist tänker jag på att motivet delar mina värderingar, och det är igen lugn, kärlek, ordning och reda, minimalism. Känns bilden för rörig med för många intryck så går den sällan hem hos mig. Jag vill ha mys, minimalism, enkelhet och ro! Så egentligen handlar det mer om att hitta ”sin” stil, sina värderingar och sin alldeles egen känsla som du kan förmedla på din blogg eller Instagram.

Tack för att jag fick lov att göra en intervju med dig Hannah! Tycker du om Hannah lika mycket som jag gör borde du spana in hennes Instagram här och blogg här

Ps. Alla bilderna i intervjun ägs av Hannah och jag har fått tillåtelse att låna dem till inlägget. 

/ Interview with Hannah Ellen Ingelsten about writing, the yummiest oatmeal and sharing personal stories on social media. Take a look at her Instagram here and blog here.


Tjugofem saker som du kanske inte visste om mig

Tjugofem saker som du kanske inte visste om mig

Några ord om helgen och bilder från Köpenhamn

Några ord om helgen och bilder från Köpenhamn