provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Intervju med Maja Impola om varför det är så kul att hänga i köket, de bästa råvarorna och vad som sätter igång kreativiteten

Intervju med Maja Impola om varför det är så kul att hänga i köket, de bästa råvarorna och vad som sätter igång kreativiteten

Matilda: Hej Maja! Hur är läget? Känns så kul att få lov att göra en intervju med dig! Skulle du vilja börja med att presentera dig själv lite kort? 

Maja: Hej Matilda! Läget är fint! Jag är så glad över att du vill intervjua mig! Jag heter Maja Impola och är en lite spattig snart 28-årig person som bor på Öland. Här lever jag ett rätt vanligt (antar jag?) liv med min sambo Johan och våra två barn Ebbe, snart 3 år och Bob, snart 7 månader. Jag är tokig i mat och musik och sjunger jätteofta fast inte så bra. Jag uppskattar det vackra i livet såsom en riktigt god kopp kaffe, vackra vyer, toner och foton. Har därmed också tydligen blivit tant?? Jag lovar att jag är cool och har rosa hår, ring i näsan och magtröja också ibland! 

Matilda: Vad är det absolut roligaste med att få greja i köket?

Maja: Det bästa med att greja i köket är att jag då får en stund att slappna av. Att hacka en lök kan vara rena terapin för mig, hur knäppt det än låter! Sen är det väl den kreativa skapandeprocessen jag är svag för också. Jag gillar att äta maten och känna mig stolt över att jag har gjort den! 

Matilda: Har du någon matfilosofi och hur tänker du kring det här med med att äta vegetariskt/veganskt?

Maja: Min filosofi är att det alltid ska vara gott att äta. Slösa aldrig bort hungern brukar jag säga! För mig är mat sällan enbart föda, det är snarare ett nöje och en fröjd. Jag äter aldrig bara för att bli mätt. Det finns flera anledningar till att jag äter mest veganskt (jag petar också i mig en del lakto-ovo). Att miljön påverkas av vår köttkonsumtion behövs knappast sägas mer och att kroppen mår bättre av att dra ned på köttet är ett faktum. Dessutom anser jag att vegansk och vegetarisk mat är godast och mest intressant. Veganköket är ju relativt outforskat om en jämför med den konventionella typen av matlagning och det sätter igång mig! Jag gillar att upptäcka nya smaker och kombinationer. Jag vill tillägga att en ska komma ihåg att det är upp till varje enskild individ att bestämma hur en ska leva sitt liv. Denna livsstil funkar bäst för mig, men det finns fler sanningar. 

Matilda: När är du som mest kreativ? Finns det något speciellt som sätter igång din hjärna? 

Maja: Jag är som mest kreativ när jag har gott om tid och slipper stressa i köket. Inspiration får jag ifrån alla matlagningsprogram jag ser på youtube, alla fantastiska matkonton på instagram och fräsiga matmagasin. Ser jag något snyggt och aptitligt på bild så försöker jag återskapa ungefär samma, fast på mitt sätt. Ofta är det färgglad mat som inspirerar mig mest. 

Matilda: Om du fick välja tio råvaror att laga mat med för resten av ditt liv, vilka hade du valt - och varför?

Maja: Tio råvaror att laga mat med för resten av mitt liv?! Det kanske blir omöjligt för mig att svar på denna fråga men jag ska göra ett försök!

- Kikärtor eftersom det går att göra så mycket med dem.
- Cashewnötter till bakning, sås osv
- Mandlar mest för att kunna göra mandelsmör
- Havregryn för att göra gröt, mjölk, müsli, bröd...
- Sojabönor till tofu, mjölk, yoghurt...
- Vitlök eftersom det är en krydda som passar till allt???
- Potatis eftersom jag ÄLSKAR potatis
- Salt eftersom det ger liv åt prick allt
- Spenat eftersom det är nyttigt och gött
- Broccoli av samma anledning som ovan
- Grönkål av samma anledning som ovan. 

Phjuh! Har jag ens fått med hela kostcirkeln?

Matilda: Om du skulle få laga mat till mig en hel dag. Alltså frukost, lunch och middag (förlåt i förhand för att jag är så krävande) Vad hade du lagat till mig? 

Maja: Åh, jag vill gärna bjuda dig på mat och jag vet precis vad jag ska laga! 

Till frukost gör jag en avokadotoast på surdegsbröd som jag låter dig svälja ned med en grön juice på äpple, ingefära, spenat och citron. Självklart brygger jag också en god kopp kaffe med MYCKET skummad iKaffe (älskar den mjölken mer än Johan).

Lunchen består tveklöst av wraps med tamarirostade kikärtor, en massa krispiga grönsaker, salladslök och ugnsrostad sötpotatis. Givetvis dränkt i vitlökssås med mycket citron i.
Till middag rullar jag springrolls! Dessa fyller jag med grönsaker med trevligt tuggmotstånd och tofu som fått marinera i soja, vitlök, ingefära, chili och agavesirap. Vi doppar dom små rollsen i en drömmig sås med mandelsmör, sesamolja, vitlök och citron. 

Tack för att jag fick lov att göra en intervju med dig Maja! Tycker du om Maja lika mycket som jag gör borde du spana in hennes Instagram här och blogg här.

Ps. Alla bilderna i intervjun ägs av Maja och jag har fått tillåtelse att låna dem till inlägget. 

/ Interview with Maja Impola about having fun in the kitchen, her favorite groceries and creativity. Take a look at her Instagram here or blog here


Le Comptoir géneral, Poutch Cafe och tryffelpasta

Le Comptoir géneral, Poutch Cafe och tryffelpasta

Bonjour från Paris

Bonjour från Paris