provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Intervju med Berna Thorne om frukostfotografier, engångskameror och ultimata dagar

Intervju med Berna Thorne om frukostfotografier, engångskameror och ultimata dagar

Matilda: Hej Berna! Fy vad mysigt att få göra en liten intervju med dig! Jag måste börja med att säga att jag alltid dregglar över dina frukostbilder, de är så himla himla fina. Skulle du vilja börja med att presentera dig själv lite kort?

Berna: Hejsan! Så himla gulligt av dig att vilja intervjua mig. Tusen tack, verkligen! Jag heter Berna, är 24år, är uppväxt och bor i Stockholm. Försöker vara en givmild människa som ser det positiva i livet, gillar att drömma om hur liten jag är på jorden och tänka på hur människan tror att de vet allt, men kanske vet väldigt lite. Jag jobbar på restaurang i kök och service, men fick jag så skulle jag äta mackor och klappa hundar resten av livet!

Matilda: Hur ser en ultimat dag i ditt liv ut?

Berna: Den ultimata dagen i mitt liv skulle börja med att jag vaknade tidigt på morgonen, innan solen gått upp, och tog en ridtur i soluppgången. Sen skulle jag komma tillbaka och äta stor frukost på en veranda med min familj och vänner, samtidigt som vi lyssnar på mysig jazzmusik. Sedan skulle vi åka på utflykt till något naturreservat och bada med picknick efter. När kvällen närmar sig blir det grillning med spel.

Egentligen krävs det inte så mycket för att det ska bli en ultimat dag. Så länge jag har härliga människor i min närhet, äter lite god mat och så får det gärna vara fint väder! Slänger man in lite djur där emellan så blir det guld!

Berna2.jpg

Matilda: När jag bläddrar i ditt Instagramflöde får jag känslan av att du är väldigt kreativ. Vad har du för förhållande till kreativiteten?

Berna: Jag har älskat fotografering sedan barnsben, jag köpte min alldeles egna kamera samma dag jag fyllde 12. En grön digitalkamera. Jag var såld och fotade allt jag såg. Det har varit nära hjärtat sedan dess. Hela min familj är kreativa själar och jag har turen att vara inspirerad av bland annat min farfar, pappa och min syster. Jag går dock alltid på känsla och tycker om att utmana mig själv och min kreativa sida.

Matilda: Dina bilder utstrålar typ livets mys, hur fasiken gör du för att fånga den känslan?

Berna: Haha åh tack! Ja du, bra fråga.. Jag har inget direkt svar, men jag vet att jag älskar att fota när det inte är så himla planerat, vilket kanske ger en känsla av igenkänning. Det känns kanske mer äkta. Klart jag älskar att fixa och pilla innan jag fotar, och det gör jag! Men jag älskar att fånga vardagskänslan mer än något annat. 

Sedan ÄLSKAR jag ju att mysa och fixa mysigt, det har jag alltid gjort. När jag var liten åt jag ofta frukost på mitt Esmeralda-badlakan på köksgolvet med ett litet mini té-set och fixade frukostfika med mina gosedjur, haha! Men mitt bästa praktiska tips är att hitta ett skönt ljus i bilden, som blir trevligt för ögat. Fint ljus = fin bild!

Matilda: Jag har sett att du fotar en del analogt vilket jag är väldigt nyfiken på. Vad är det bästa med att fota analogt och har du några tips till mig när det kommer till bra grejer att tänka på? 

Berna: Ja alltså, tyvärr fotar jag inte lika mycket analogt som jag hade velat. Förstår att min kamera (Fujifilm x100t) ser ut som en analog kamera, med den är digital. Dock har jag en riktig förkärlek till engångskameror och fullkomligt ÄLSKAR att fota med dem. Det ligger något magiskt i att bara få en chans att fota något, och att inte kunna se bilden innan man framkallar den. 

I dagens hysteri får man tio tusentals chanser att ta den rätta bilden, man för över bilden via bluetooth och redigerar den snabbt för att vips lägga upp bilden på sociala medier och kanske ta bort den om den inte får tillräckligt många likes. Med engångskameror är det ju så fint att ta en bild och bara acceptera att det blir som det blir. Man måste helt enkelt fånga ögonblicket så rått som det är i just det tillfället.

Jag tror att, som med allt egentligen, man måste bara våga BÖRJA för att komma igång. Våga göra fel, det är så man lär dig. Jämför dig inte med någon annan, fokusera på dig själv och glöm inte att ha kul! Det låter så klyschigt men det är så sant. Hitta inspiration via andra, men lyssna på dig själv främst. Det finns inget rätt och fel inom foto, även om det påstås. Våga, våga, våga! 

Matilda: Om du skulle adoptera mig för en dag och ansvara för att jag får i mig mat, vad hade du lagat till mig? Alltså frukost, lunch och middag hehe. Tack på förhand!

Berna: Åh, det hade jag gärna gjort! Hade börjat med en dunderfrukost; någon valnötsbröd med ost och avokado på, nypressad apelsinjuice, kaffe, grekisk yoghurt med hemgjord müsli, färsk persika och honung, kokt ägg med kaviar (JA, jag älskar kaviar även om jag utesluter det oftast ur mina bilder haha)!

Till lunch hade jag lagat ljummen sallad med couscous och halloumi, eller gjort en tomatsoppa. Allt beroende på årstid hihi. Hade jag varit lat så hade det blivit hämtsushi!
Middag hade blivit någon pasta, är helt galen i pasta och tycker nästan det är det roligaste att jobba med. Jag tycker det är superkul att improvisera, men hade kanske lagat någon växtbaserad bolognese med massa parmesanost och rödvin! 

Tack för att jag fick lov att göra en intervju med dig Berna! Tycker du om Berna lika mycket som jag gör borde du spana in hennes Instagram här. 

Ps. Alla bilderna i intervjun ägs av Berna och jag har fått tillåtelse att låna dem till inlägget. 

/Interview with Berna Thorne about breakfast photography, disposable cameras and ultimate days. Take a look at her Instagram here.


Tre cappuccinos jag har druckit

Tre cappuccinos jag har druckit

Vad jag har ätit ur de prickiga skålarna

Vad jag har ätit ur de prickiga skålarna