provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Intervju med Ida Edin om att resa ensam, få klarhet i vad man vill syssla med och vilket som är det mysigaste fiket i Stockholm

Intervju med Ida Edin om att resa ensam, få klarhet i vad man vill syssla med och vilket som är det mysigaste fiket i Stockholm

Matilda: Hej Ida! Är så peppad på att få göra en intervju med dig. Skulle du vilja börja med att presentera dig själv lite kort? 

Ida: Hej! Tack så hemskt mycket för att jag ens får bli intervjuad. Kort och gott är jag för nuvarande 20 år gammal (även om jag nog oftast känner mig äldre), precis hemkommen från Costa Rica och fotopassionerad. Är uppvuxen i en förort vid namn Bromsten i Stockholm som jag fortfarande bor i när jag inte är ute på äventyr och tar för nuvarande livet lite som det kommer.

Matilda: Jag har sett på din blogg att du varit iväg och upptäckt världen på egen hand. Vad har du lärt dig av det och hur vågade du ta steget till att åka ensam?

Ida: Haha ja precis! Jag har under de senaste 5,5 månaderna mestadels varit stationerad på Bali och sedan tagit lite svängar till både Thailand och Costa Rica. Det som jag verkligen tror att jag lärt mig är att ta hand om mig själv, du vet allt det där med att våga ta mer ansvar över olika situationer och saker som bör göras. För att när en väl är ute och reser själv finns det ingen annan som kan göra det i ens ställe. Tror även att jag utöver detta har lärt mig att våga lita på andra människor och att våga vara mig själv i grupper där jag till en början inte känt en endaste själ. Det är så makabert svårt att försöka att sammanfatta i ord, haha.

Jag har väl helt enkelt lärt mig väldigt mycket om mig själv, om vad mina preferenser är och hur jag fungerar utan andras inverkan. Jag har även fått stora perspektiv kring det liv jag lyckligtvis lever till hur andras livsförhållande ser ut! Viktigheter liksom. Steget till att åka själv var nog egentligen rätt enkelt för mig. Mina allra närmaste vänner hade tyvärr inte möjligheten att åka iväg så då tänkte jag helt enkelt att det är nu eller aldrig! Att inte ha en resekamrar ska aldrig stoppa en från att utveckla sig själv och se världen. Detta beslut ångrar jag inte det minsta. Så länge en vågar ta det första steget och vara social så blir en aldrig ensam.

Matilda: Jag tycker bilderna som du tar är så himla härliga. Hur tänker du när du ska ta en bild? Har du några speciella strategier? 

Ida: Återigen: t a c k! Det betyder verkligen enormt mycket för mig att få höra detta! Till en början tar jag med mig kameran nästan vart än jag beger mig sedan försöker jag ”bara” att fånga det fina jag ser. Brukar ställa in inställningarna medan jag tittar genom linsen för att få det att efterlikna det jag ser med mina egna ögon så mycket som möjligt. Detsamma gäller kring hur jag redigerar dem. Speciellt viktigt för mig är att personer jag fotar känner sig bekväma i min närvaro. Försöker på något vänster att få personen framför kameran att se igenom den och fram till mig! Mitt bästa tips är att hålla kameran framme länge och invänta det riktiga skrattet eller leendet som kommer efter poserandet. Det känns mest genuint för mig.

Matilda: När känner du dig levande? Vad får dig att bli sådär pirrig i magen? 

Ida: För mig är det allt från att på något sätt lyckas fånga en fin våg och surfa den eller knäppa den perfekta bilden med min kamera till att stå mitt på en strand och dansa någonstans under småtimmarna i ett varmt land med vänner och hänga med min familj. Det är utan tvekan livets alla små ögonblick och att se det vackra i dessa som gör att jag känner mig pirrig och levande. 

Matilda: Hur har du gjort för att blicka inåt och få lite klarhet i vad du vill göra? Kan ju vara så himla klurigt det där med att veta vad man ska syssla med.  

Ida: Jag har rest, skrivit för mig själv och vågat lyssna på mitt hjärta! När en reser finns det så jäkla mycket tid till att fundera, grubbla och ventilera att det är tokigt. Det var någonstans under allt detta som det slog mig att om alla dessa människor jag springer på kan resa runt och jobba som fotografer, läkarassistenter och personal på en kryssningsbåt så kan väl jag bli det jag vill? Fotografi är någonting som jag länge funderat på och om jag inte skulle ge mig chansen att ens försöka satsa på det skulle jag aldrig förlåta mig själv. Jag fick bara tillåta mig själv att tänka ohämmat från Stockholm, Sverige och jantelagen ett tag och så var det så jäkla självklart. Sedan kanske livet inte alls blir som jag tänkt mig men du vet, det får väl jag ta tag i då haha. 

Matilda: Om jag skulle mött upp dig en förmiddag i Stockholm, vart hade du tagit mig? Och såklart, vad hade vi ätit? 

Ida: Åh! Min absoluta stammisspot är sedan något år tillbaka Kaffeverket vid St:Eriksplan! Vi skulle dricka havrecappuccinos och äta deras förra vegansallad, det godaste jag ätit, och en morotskaka! En måste ju bara älska morotskaka. 

Tack för att jag fick lov att göra en intervju med dig Ida! Tycker du om Ida lika mycket som jag gör borde du spana in hennes Instagram här och blogg här

Ps. Alla bilderna i intervjun ägs av Ida och jag har fått tillåtelse att låna dem till inlägget. 

/ Interview with Ida Edin about traveling alone, plans for the future and where to drink oatcappuccinos in Stockholm. Take a look at her Instagram here or blog here


Mjuk citronkaka med svarta sesamfrön

Mjuk citronkaka med svarta sesamfrön

Espressobollar och ett favoritljus

Espressobollar och ett favoritljus