provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Intervju med Kristin Eriksson om resorna till Antarktis, betydelsefulla minnen och en dag på Bali

Intervju med Kristin Eriksson om resorna till Antarktis, betydelsefulla minnen och en dag på Bali

Matilda: Hej Kristin! Jag hittade din blogg för några dagar sedan och blev så fascinerad av dina bilder från alla spännande platser i världen som du har besökt. Det ska bli så kul att få prata lite med dig! Skulle du vilja börja med att presentera dig själv lite kort? Vem är du?   

Kristin: Jag heter Kristin, är 21 år, född och uppvuxen en bit utanför Gävle. Skulle beskriva mig själv som en positiv, påhittig och energifylld människa. Jag tycker om att vara ute och testa på nya saker. Rör hellre på mig än att ligga i soffan och jag ÄLSKAR mat. Enligt mig finns det inget bättre än att ha folk man gillar runt bordet till en bra middag efter en fantastisk dag.

Matilda: Vad jag har förstått är du iväg på ett spännande äventyr just nu, skulle du vilja berätta lite mer om det? 

Kristin: Absolut. Just nu är jag ute på en väldigt oplanerad resa. Jag kom hem till Gävle igen efter att jobbat en vintersäsong högt upp i Sverige, i Jukkasjärvi. Mina sommarplaner blev inte som jag tänkt mig och jag fick istället möjligheten att boka en enkelbiljett till Indonesien. Där mötte jag upp en vän, vi reste runt, gjorde massa häftiga äventyr och hade det sjukt bra i några veckor. Sen var de dags att dra åt olika håll. Jag tog min väska och flyttade ut till en liten ö utanför Borneo där jag nu gör min Divemaster. Utbildningen kommer ta minst 6 veckor och efter det får vi se vad som händer. Kanske stannar jag kvar på denna ö, kanske åker jag hem, kanske reser jag vidare, det visar sig med tiden.

Matilda: Jag har också sett att du har besökt Antarktis två gånger. Varför valde du att besöka Antarktis och vad har resorna gett dig? 

Kristin: Det hela började i slutet av sista året på gymnasiet. Frågan ”vad ska du göra efter studenten” ekade i mitt huvud och när folk frågade visste jag inte vad jag skulle svara. Jag hade inte ens listat ut svaret på den frågan själv. Så jag bestämde mig för att svara att jag skulle jobba i alla kontinenter innan jag dör. Något som folk där jag kommer från bara nickar och ler lite lätt till svars på istället för att ställa massa följdfrågor. Exakt den reaktionen ville jag ha. Men allt eftersom jag svarade detta på frågan så bestämde jag mig, jag SKA jobba på alla kontinenter innan jag dör.

Så jag hörde mig för. Hur kommer man dit?

Jag kom att tänka på en kvinna som jobbade som guide på den blomsterträdgård där jag hade mitt första sommarjobb. Hon hade varit på Antarktis och jobbat i många år kom jag ihåg. Så jag skrev till henne och hon gav mig de verktyg som jag behövde. Efter många osvarade mail fick jag äntligen svar från en av många och sex månader senare klev jag ombord som trainee på båten som skulle ta mig till Antarktis. En arbetsplats som är både beroendeframkallande och helt fantastisk.

Året efter fick jag komma tillbaka till samma båt och jobba. Min resa på båten började då från Island. Vi åkte till Grönland, Svalbard, Norge, Uruguay, Falklandsöarna, Sydgeorgien och till sist Antarktis. Så på 10 veckor jobbade jag mig från 80° N till 63°S, från Arktis till Antarktis. Något jag än idag inte kan förstå.

Dessa resor har såklart gett mig otroligt mycket. Men om det är något specifikt jag måste peka ut är det självförtroendet. Självförtroendet i att veta att jag klarar det. Jag kan ta mig över hela världen själv, jag kan resa själv, jag kan prata med främlingar på främmande språk själv, jag kan göra så mycket saker helt själv. Det är nog det som jag skulle säga jag fått med mig från den första resan, självförtroendet om att jag klarar saker. Visst visste jag detta redan innan man nu blev det så uppenbart, svart på vitt. Jag blev trygg i den tanken och vetskapen, så det bär jag verkligen med mig från dessa resor.

Matilda: Har du något speciellt minne från någon av dina resor som har påverkat dig eller din syn på omvärlden? 

Kristin: Det finns ett specifikt minne från min andra dag på Sydgeorgien som jag ofta kommer att tänka på. Jag stod vakt bland några pälssälar. Dessa sälar kan vara aggressiva om du kommer för nära, så min uppgift var att komma mellan gästen och sälen för att förhoppningsvis kunna stoppa attacken.

Denna dag var sälarna extra jobbiga och rörde på sig hela tiden vilket det gjorde det svårt att komma igenom massan för att kunna ta sig upp på det lilla berget bakom mig. Jag ser en fransk dam komma gående, helt ignorant mot de många sälar som ligger framför henne. Jag försöker signalera att hon ska gå en annan väg men hon förstår inte. Hennes fötter trampar på, alldeles för nära en av de sälar jag bråkat mest med denna dag. Jag får tag i henne och börjar på enkel engelska visa och förklara att hon är mitt i farozonen. När hon inser vilken tur hon haft i att hennes ben finns kvar vänder hon sig om, och hennes svar får mig än idag att tänka om många gånger: ” I thought they were rocks".

Detta kanske låter konstigt, men vad jag lärde mig av detta är så mycket. Hur viktigt det är för mig med att resa runt i världen, vara i naturen, lära mig olika språk, acceptera andras kulturer, liv och val, alla vill inte ha mitt liv och mina mål. Om hur viktigt det är att vara öppensinnad och förstående i vad det än gäller. Om det såväl är valet att inte vara i naturen förrän du kommer till Antarktis eller valet av religion. Människan är enskilda individer, alla är olika.

Matilda: Hur kommer det sig att du började blogga och dokumentera dina äventyr?

Kristin: Faktiskt så är bloggen från början ett måndagslöfte. Du vet alla gånger man säger ”på måndag ska jag….”. Så en gång sa jag att jag skulle börja blogga på måndag, och det gjorde jag också. Bloggen triggade naturligt mitt fotointresse och jag tyckte det var kul att dokumentera mina dagar och äventyr. Detta utvecklades med tiden och bloggen är idag ett sätt för mina nära och kära att följa mig på resorna. Sen är det ett härligt sätt för mig att ”dumpa” alla hundratals bilder jag tar på mina äventyr. Sen är det personligen ett bra sätt att komma ihåg minnen och platser genom att då och då skrolla igenom bloggen.

Matilda: Om du och jag skulle mötas upp på Bali och du skulle visa mig dina favoritställen under en dag, vad hade du visat mig? 

Kristin: Skulle du möta mig i Bali skulle vi hyra en moppe och sen helt utan karta och mål bara köra. Vi skulle stanna och äta på nått gott på ett rangligt gatukök. Vi skulle försöka prata indonesiska. Vi skulle köra på små slingriga vägar alldeles för långsamt. Efter ett tag skulle vi komma upp i bergen, en liten promenad genom djungeln senare skulle vi komma fram till ett vattenfall. Där skulle vi sen bada i timmar. Hoppa från toppen ner i vattnet om och om igen. Sen lagom till solnedgången skulle vi hitta tillbaka till havet igen och ta en kall öl och kolla på hur solen långsamt försvinner ner och byts ut mot en stjärnklar natt.

Tack för att jag fick lov att göra en intervju med dig Kristin! Tycker du om Kristin lika mycket som jag gör borde du spana in hennes Instagram här och blogg här.

Ps. Alla bilderna i intervjun ägs av Kristin och jag har fått tillåtelse att låna dem till inlägget. 

/ Interview with Kristin Eriksson about her travels to Antarctica, significant memories and what to do on Bali. Take a look at her Instagram here and blog here.


Yoghurtdessert med citronsmul och karamelliserade nektariner

Yoghurtdessert med citronsmul och karamelliserade nektariner

Min andra filmrulle

Min andra filmrulle