provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

En bokrecension: Drömfakulteten av Sara Stridsberg

En bokrecension: Drömfakulteten av Sara Stridsberg

Glad onsdag gullhöna.

Tycker du också det är skönt att läsa böcker på hösten? Bra, för här kommer ett tips på en najs bok. Det var ett tag sedan jag läste ut den faktiskt. Då var det sommar och jag befann mig på en båt någonstans i skärgården. Käkade köttbullemackor, spelade kort och läste boksidor på klipphällar. Trots att jag läste ut många böcker den sommaren fastnade den här på något vis. Kanske för att den var så annorlunda jämfört med de böcker som jag vanligtvis läser, eller kanske var det språket? Alla påhittiga ord? Brutaliteten? Att jag som läsare ständigt blev överraskad?

Boken handlar om; Valerie, döden, silkespojken, Andy Warhol, berättaren, New York, prostitution, universitetsparker, Cosmogirl, feminism, Dorothy, droger, öknen, tiden, Amerikas historia och undervattenstankar.

Hängde du med? Förmodligen inte. Men det är lite så boken är. 
Som läsare kastas man runt mellan olika typer av dialoger, tider och händelser utan att riktigt förstå vad som försegår. Det är det poetiska och drömska språket som ramar in berättelsen och ger den sitt sammanhang. Det är som att få befinna sig i huvudpersonen Valeries hjärna och det är så konstigt, fint och sorgligt på samma gång. Jag tänker att man får se den här boken som ett äventyr. Som en galen (och ibland hemsk) resa där man inte vet slutdestinationen.

Åk på äventyret! Det kommer bli spännande.

Här kommer några ord från boken som jag tyckte om: Silkeshuden, läppstiftskyssar, salttovorna, minianteckningar, solnedgångsfotografi, svindelensamhet, tuschhjärtan och mörklockig. 

Och här kommer några meningar/ delar av meningar som var extra fina: 
"Cosmo drar fingret över natthimlen som om hon ville dra ner flera stjärnor åt dig, men himlen förblir svart och mörkret buktar mjukt över parken."
"Andy Warhol dyker upp från ingenstans med kindkyssar och serpentinrester på tröjan och polaroidkamera."
"Vi skrattar inte på bilderna, vi är inte lyckliga. Vi är oövervinnerliga. Vi är universumsregerare, vi kan göra vad vi vill. Det är det som är de här bilderna."
"Du fortsätter att läsa i dina saltvattensbuckliga böcker, Dorothy fortsätter att försvinna bakom sina solglasögon, hon fortsätter att glömma."

Jag vill egentligen inte säga så mycket mer. Det är en annorlunda bok och jag misstänker att man antingen älskar den eller tycker att den är svårhanterlig och kass. Men ge den en chans om du är nyfiken (ps. saker blir roligare om man är nyfiken).

Ha en asfin dag. Puss!

/ A small book review of Drömfakulteten by Sara Stridsberg.


Chiapuddingens återkomst

Chiapuddingens återkomst

Snösöndag

Snösöndag