provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Intervju med Stina Lönnkvist om att doppa tåspetsarna i det okända, kreativa yogapass och girlpower

Intervju med Stina Lönnkvist om att doppa tåspetsarna i det okända, kreativa yogapass och girlpower

Matilda: Hej Stina! Så himla kul att du vill vara med på en intervju! Hade du velat börja med att presentera dig själv lite kort?

Stina: Tack Matilda! Jag har precis avslutat mitt jobb som copywriter och strateg på en varumärkes- och designbyrå, och genomfört en längre utbildning i USA där jag blivit certifierad yogalärare. Innan har jag yogat all ledig tid och extraknäckt som yogalärare i 1,5 år. Jag har även pluggat på Handelshögskolan i Stockholm och drivit startup, så mitt liv har definitivt varit fyllt av konstraster. Jag är en jävel på att laga mat på improvisation och reser gärna till varmare platser än Sverige på jakt efter världens bästa veganrätter. Nyligen har jag börjat klättra också. Det är en skön kick där man använder hela kroppen. Plus att det är uppfriskande och bra för ens ödmjukhet att vara nyast och sämst på något!

Matilda: Att följa sina drömmar och göra det där som känns allra bäst kräver ju en hel del mod. Hur har du peppat dig själv till att våga ta steget att göra vad som känns viktigt för dig?

Stina: Jag har definitivt inte alltid varit modig. Anledningen till att jag pluggade som en tok och började på Handelshögskolan var främst för att det var den trygga vägen. Jag vågade inte lita på livet och att allt skulle gå bra till slut, även om det kanske inte gick spikrakt precis hela tiden. Med tiden träffade jag ett gäng inspirerade personer, som visade mig att det finns alternativa vägar att gå där man följer sina värderingar och inte sin inre strateg (eller framtida plånbok). Jag vågade doppa tåspetsen i det okända, och fick så mycket tillbaka att jag inte ville vända om. Däremot måste jag tillägga att det är en lyx att kunna vara modig, att jag hade min utbildning som säkerhet i ryggen gjorde det mindre läskigt. Dock så fungerar landet Sverige i stort som en trygghet då det sociala skyddsnätet är så starkt. Kanske är det därför vi har så många fantastiska och inspirerande entreprenörer? 

Matilda: Hur kommer det sig att du började med just yoga och vad är det med yogan som fascinerar dig?

Stina: Jag hittade yogan redan som flängig högstadietjej som inte kunde nå sina tår, som alltid åkte ut först i limbo och som bara fick vara med i basketlaget för att hon var lång (180 cm). Yogan gjorde att jag kände mig centrerad och återfick en kroppskontroll. Sedan utövade jag inte yoga på ett antal år, tills jag kände mig dragen till den igen, sa upp mitt SATS-kort och började på en riktig studio. Känslan efter shavasana (avslutande vila) är det bästa jag vet, helt beroendeframkallande!

Det som fascinerar mig med yogan är att den är så allomfattande. Du jobbar med dig själv på alla plan, inte bara på det fysiska. Och att man vågar känna in och möta sig själv på riktigt. Jag är övertygad om att alla människor skulle må bättre av att prova (på sitt sätt), samt att världen skulle bli en lite bättre plats om alla fick in lite yoga eller meditation i sina liv.

Matilda: Att sätta ihop och planera ett yogapass kan jag tänka mig kräver en hel del kreativitet. Hur gör du för att anpassa kreativiteten och övningarna efter deltagarna?

Stina: Att vara yogalärare är definitivt ett kreativt yrke. Man måste anpassa klassen till vilken grupp man har, vilken lokal och vilken tid på dygnet. Exempelvis håller jag ofta yoga på Fightbox Södermalm, i en cool men svettig boxningslokal där juicemaskinen hos Juiceverket drar på utanför - då får man kämpa för att hitta rätt stämning! Börjar jag köra rökelse och sjunga mantran har jag inte alls gruppen med mig.

Jag hämtar in inspiration till sekvenser och positioner från andra yogalärare, men även av dans och annan träning. Musiken är otroligt viktig också! "I steal with pride" från andra lärare när jag får en skön känsla under ett pass, men även från elektronisk klubbmusik, 70-talsrock och personliga favoritlåtar jag blir glad av. Ibland måste man dock vara spontan och improvisera, när det du planerat inte alls fungerar med gruppens sammansättning och energinivå. Man lär sig att känna in direkt om gruppen är "med dig" eller inte. 

Matilda: På din Instagram lägger du ju upp massa fina yogabilder, matbilder och peppiga citat. Jag blir verkligen glad av att bläddra i ditt flöde! Vad är det som motiverar dig till att sprida positiv energi och peppa andra?

Stina: Peppen är riktad till alla, men ändå främst till tjejer och kvinnor. Feminism har alltid legat mig nära hjärtat, och jag har tagit många strider för den innan andra gjorde runt omkring mig. Även ämnen som kroppsosäkerhet och prestationsångest ligger nära mig personligen. Därför vill jag peppa, stödja och inspirera tjejer och kvinnor till att helt enkelt må sitt bästa. Jag vill också krossa myten om att kvinnor snackar skit om varandra och inte kan samarbeta, bara de senaste veckorna har jag varit med om så vackra situationer när kvinnor lyft varandra. Till exempel det du gör i bloggen, det är grymt och så viktigt!

Matilda: På tal om fina bilder! Om du och jag skulle ses och äta frukost hemma hos dig, vad hade du bjudit mig på? Och vilka knep hade du tipsat mig om när det kommer till att ta fina frukostbilder?

Stina: Jag är en riktig frukostälskare och foodie. Jag hade bjudit dig på något av följande tre (eller allt på en gång!):

1.  En iskall vattenmelon skuren i kuber i en stor skål och en gaffel. Easy as that. Gärna en hel melon var haha. Jag ÄLSKAR vattenmelon och längtar från augusti till juni då jag firar och ruinerar mig. 

2. En klyschig smoothie bowl deluxe. Bananer, bär, gömd grönkål för att det är så jävla nyttigt och så allt gott vi gillar på toppen. Samt självklart jordnötssmör!

3. Toast med en krämig vegan tofu scramble. Efter att du provat denna behöver du inte längre äta ägg!

Äter du naturens mat med mycket frukt ser nästan allting vackert ut på bild. Men jag brukar ändå gå loss med kreativiteten och göra OCD-rader av toppings på smoothie bowlen, och sedan njuta av att stöka till allt. Att ha maten i en "bowl" är för övrigt det mest instagramvänliga du kan göra. Spaghetti och tomatsås? Nonono, "Italian Pasta Bowl"!

Tack för att jag fick lov att göra en intervju med dig Stina! Tycker du om Stina lika mycket som jag borde du spana in hennes Instagram här och (nystartade) blogg här.  

Ps. Alla bilderna i intervjun ägs av Stina och jag har fått tillåtelse att låna dem till inlägget. 

/ Interview with Stina Lönnkvist about yoga, bravery and the yummiest breakfast. Take a look at her Instagram here and blog here


Första skolveckan och ett orangeri

Första skolveckan och ett orangeri

En eftermiddag på Kullaberg

En eftermiddag på Kullaberg