provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Knäckig kardemummagranola med pistagenötter

Knäckig kardemummagranola med pistagenötter

Godmorgon kompis. Jag hoppas att allt är bra med dig och att din veckas första dagar har varit fina. I skrivande stund äter jag gröt med överdrivet mycket jordnötssmör medan jag lyssnar på kylskåpet som brummar i mitt kök. Känns mysigt. Dock är det mindre mysigt att jag snart måste bege mig till skolan. Himlen utanför mitt fönster ser sådär regnfylld och mörk ut. 

För ett tag sedan gjorde jag och Leo granola ihop. Vi hade det som ett dagsprojekt, hela dagen skulle liksom gå åt till att att göra granola. Handla ingredienser, fundera ut goda smaksättningar, leta recept, hacka nötter och hänga i köket. Jag tänkte att jag skulle dela resultatet med dig nu. En knäckig granola som smakar som en blandning mellan havreflarn och kardemummabullar. Så gott och lyxigt (och sött, heh).

Vi använde oss av många olika nötsorter i granolan och ingredienslistan blev därför väldigt lång. Kom ihåg att du kan ta det du har hemma! Det flesta frön/nötter/gryn blir goda i en granola. Jag lovar!

Knäckig kardemummagranola med pistagenötter - cirka 3 plåtar

500 gram havregryn
150 gram paranötter
200 gram hasselnötter
150 gram mandlar
80 gram pistagenötter
100 gram pumpakärnor
1 påse kokosflakes
2 tsk kardemumma
2 msk vaniljsocker
En rejäl nypa flingsalt
1  1/2 dl honung
2 dl kokosolja
1 dl äppeljuice
Sirap

Såhär gör du: Börja med att sätta ugnen på 175 grader (varmluft). Hacka sedan alla nötterna i lagom stora bitar. Det är gott att variera storleken lite, du kan till exempel grovhacka hasselnötterna och finhacka mandlarna. Häll sedan ner nötterna i en stor bunke och tillsätt havregryn, kardemumma, vaniljsocker och flingsalt. Rör runt med en sked!

Smält sedan kokosoljan på låg värme i en kastrull. Häll över oljan i en liten skål och blanda med äppeljuice och honung. Häll nu mixen över nöt- och havregrynsblandningen och blanda ordentligt. Se till att allt täcks och att granolan är ordentligt fuktig! Fördela sedan granolan på tre bakpappersklädda plåtar och krama till små chunks med fingrarna. Om du vill kan du även ringla ett tunt tunt lager sirap över. Då kommer några av nötterna att bli sådär karamelliserade och krispiga. Kör in två av plåtarna i ugnen och grädda granolan i ungefär en halvtimme. Rör runt med en träsked var tionde minut och addera kokosflaksen och pumpakärnorna när det är ungefär fem minuter kvar av gräddningstiden. Ställ in den tredje plåten i ugnen och upprepa samma procedur. Låt sedan granolan svalna helt innan du häller upp den i glasburkar. 

Hallå! Glöm inte att ta ett litet smakprov när granolan fortfarande är ljummen. Ta förslagsvis ett litet glas med fil och toppa med granolan. Så himla gott och najs och delicious.   

/ Crispy granola with cardamom, vanilla and pistachio nuts. Combine your favorite nuts with oats, vanilla powder, cardamom and seasalt. Add coconut oil, honey and apple juice. Blend until the mixture is sticky and a bit clumpy. Line a baking tray with baking paper and spread the granola in an even layer on the baking tray. Bake for 30 minutes (175°C)  and don't forget to turn the granola over somewhere in between. Allow the granola to cool before you put it in a container. 


Inredning från Pinterest

Inredning från Pinterest

Första skolveckan och ett orangeri

Första skolveckan och ett orangeri