provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Drömrulltårta med smörkräm

Drömrulltårta med smörkräm

Glad fredag kära du. Är allt bra? Är du sugen på socker, smör och vetemjöl? Då har du kommit rätt. Jag tänker att idag måste vara den perfekta dagen för mig att dela med mig av något gott att baka. Därför får du nu ett recept på rulltårta (rulltårta?). Jag måste erkänna att jag har en lite ostadig relation till det här bakverket. Tänker på den man gjorde på hemkunskapen som kiddo, med tjocka lager hallonsylt som man slevade upp från en plastburk. Minns hur jag flera gånger glömde de ljumna skivorna i skolväskan och inte åt dem förens flera timmar senare, när skivorna hade förvandlats till ett sockrigt rosa kladd.

Men hallå, rulltårta kan faktiskt vara gott. Smörkräm är så mycket godare än hallonsylt, det måste man komma ihåg. Dessutom går det supersnabbt att svänga ihop en rulle. Så om du är sugen - ge denna gamla goding ett försök.

Drömrulltårta med smörkräm - 1 rulle

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

3/4 dl potatismjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

150g smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker 

1 äggula

Såhär gör du: Börja med att sätta ugnen på 200 grader. Vispa sedan smör och socker pösigt med en elvisp. I en annan bunke rör du ihop potatismjöl, kakao och bakpulver med en gaffel. Häll sedan ner mjölblandningen i skålen med det vispade smöret och sockret. Vänd försiktigt runt alltihop med en slickepott. Häll sedan ut smeten på en bakpappersklädd plåt och försök att få smeten så jämn så möjligt. Grädda i 5 - 8 minuter i mitten av ugnen. Ta sedan ut kakan och lyft bort den (genom att hålla i bakplåtspappret) från plåten. Lägg nu ut ett nytt bakplåtspapper på bordet och strössla lite socker på. Lyft sedan upp kakan och lägg ovansidan mot det sockrade bakplåtspappret. Dra nu bort bakplåtspappret som sitter fast på undansidan av kakan. Förstår du hur jag menar? Annars kan du kika på det här Youtube-klippet (spola fram till 1:49).

Medan kakan svalnar rör du ihop smörkrämen. Vispa smör, äggula, florsocker och vaniljpulver med en elvisp. När kakan är helt sval brer du på ett ordentligt lager av smörkrämen över hela kakan. Sedan är det dags för rullning, försök att rulla kakan så tight du bara kan. Slutligen skär du rullen i lagom tjocka bitar. Servera rulltårtan som den är eller med en klick grädde och några hallon till. Jag har även sett att man kan göra jättefina bakelser av en rulltårta! Googla rulltårtsbakelse så kommer det upp massor av fina förslag. 

/ Swiss roll with butter cream. Just leave me a comment if you want the recipe translated. 


Isluft, apelsinmarmelad och tusen frågor

Isluft, apelsinmarmelad och tusen frågor

Min cappuccinoguide till Eifeltornsstaden

Min cappuccinoguide till Eifeltornsstaden