provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Intervju med Agnes Gällhagen om att vara en snäll boss, jobba som frilansande matkreatör och att vända upp och ner på tankarna

Intervju med Agnes Gällhagen om att vara en snäll boss, jobba som frilansande matkreatör och att vända upp och ner på tankarna

profilbild.jpg

Matilda: Hej Agnes! Är så pirrig över att få göra den här intervjun med dig. Jag har följt din blogg länge och fascineras ofta över dina bilder och välarbetade texter. Tack för att du delar med dig. För de som inte känner till dig sen tidigare; skulle du vilja börja med att göra en liten presentation av dig själv? Vem är Agnes?

Agnes: Hej! Men så himla kul att du ville ha med mig i den här intervjuserien! Blev verkligen superglad när du frågade. 

Jag har de senaste tre åren drivit matbloggen & instagramkontot Cashew Kitchen. I början av detta år tog jag klivet ut i frilanslivet på heltid och jobbar nu som frilansande matkreatör. De flesta av mina recept har skapats från min pyttelilla kokvrå i centrala Stockholm, men egentligen drömmer jag om ett stort och ljust kök i ett hus på landet. Mat är som du kanske förstår mitt absolut största intresse! Färgstarka råvaror från växtriket inspirerar mig både till att skapa vackra matbilder, till att äta intuitivt på ett sätt som ger mig styrka och energi och till att upptäcka nya smakkombinationer. Det inspirerar mig också till att dela - att laga mat till någon jag tycker om jag få den där omedelbara kontakten mellan råvaran, tillagningsprocessen och upplevelsen betyder massor för mig. 

Jag brinner för att leva ett kreativt, intuitivt och bara allmänt härligt liv och för mig spelar maten en sjukt stor roll i det. Yoga är också väldigt viktigt för mig och jag väljer en riktigt svettig vinyasa flow-praktik alla gånger! På senaste tiden har jag övat som sjutton på olika slags armbalanser pga hur badass känner man sig inte när man kan stå på händer med benen i split liksom?! #lifegoal

Innan jag började blogga om mat så pluggade jag till humanekolog i Göteborg. Att leva ett hållbart och minimalistiskt liv är något jag fått med mig därifrån. Nån gång i livet skulle jag vilja downshifta rejält och bara dra iväg i en campervan nånstans. Fota vackra vyer och inte bekymra mig för något annat än från vilken utsiktsplats en ska dricka dagens kaffe. 

_MG_2135.jpg
_MG_4901.jpg

Matilda: Att vara sin egen boss kan jag tänka mig är utmanande ibland. Hur gör du för att vara en så bra boss så möjligt – för dig själv?

Agnes: I flera år försökte jag vara en duktig anställd åt mig själv genom att varje måndag nitiskt planerat min vecka i min googlekalender, skriva milslånga att göra-listor och till varje pris vara strukturerad. Den där mallen för hur en arbetsvecka bör se ut för att räknas som ett riktigt jobb sitter så djupt rotade i oss tror jag. För mig har det varit väldigt viktigt att lära mig hur min hjärna, min ork och min kreativitet fungerar. Så att jag kan anamma ett arbetssätt och en livsstil som lyfter mina starka sidor och är snäll mot mina svaga sidor. 

Jag har upptäckt att jag behöver mycket space och utrymme för flexibilitet i mitt schema. För detaljerade planer utan utrymme för spontanitet får mig att känna mig låst. För mig är det viktigt att kunna känna av dagsformen lite på morgonen och anpassa dagen därefter. Då får jag möjlighet att följa mina kreativa infall och kan rikta min energi dit den kan göra som mest nytta just den dagen. 

Jag försöker också vara en snäll boss genom att erkänna det faktum att ingen människa kan jobba fokuserat i åtta timmar! Istället för att tvinga mig själv att sitta vid skrivbordet när inget blir gjort längre så går jag iväg på ett yogapass eller en promenad. Eller helt enkelt kastar in handduken och börjar laga middag istället. Det är lätt hänt att en som egenföretagare känner sig lat och dålig om en inte jobbar non stop 9-17. Då måste jag påminna mig själv om att jag ju har valt den här arbetsformen just för att SLIPPA jobba 9-17 på nåt kontor. För att rå om min egen tid och för att långsiktigt kunna jobba mindre.

_MG_5944.jpg
_MG_8637.jpg

Matilda: Hur tänker du kring kreativitet och prestation? Jag har en bild av att när man har sin kreativitet som sitt jobb kanske man behöver prestera trots att inspirationen saknas. Har du några erfarenheter kring kreativitet kopplat till prestation som du skulle vilja dela med dig av?

Agnes: Så himla bra fråga! Detta är det ständiga dilemmat för kreatörer. Jag läste ett bra citat bara häromdagen av Somerset Maugham, då han blivit tillfrågad om han skriver enligt ett schema eller bara när inspirationen kommer till honom. Han svarar: "I write only when inspiration strikes. Fortunately, it strikes every morning at nine o'clock sharp.". 

Om en bara skapar när inspirationen kommer till en så skulle en inte få mycket gjort tyvärr. För mig funkar det så att jag måste göra något för att sätta hjulen i rullning. Ta det första steget. Som t.ex att fota min frukostsmoothie för Instagram, eller öppna upp Wordpress och skriva de första raderna i ett blogginlägg. Ofta är det det enda som krävs för att jag ska vara igång. Någon enstaka gång händer det att en idé slår mig som en blixt från klar himmel, men det sker oftast bara när jag befinner mig i någon ny, spännande miljö eller på något sätt rört mig utanför den vardagliga lunken. I de lägena är det bara att plocka fram kameran/anteckningsboken/penseln/stekspaden och mjölka ut så mycket som möjligt av den där känslan! 

Resten av tiden, då handlar det om att dyka upp, varje dag, och till varje pris ta sig förbi det där initiala motståndet. Mitt bästa trick för att komma igång igen när jag kör fast är att stå på huvudet en stund! Det vänder upp och ner på tankarna både bokstavligt och metaforiskt ;-)

_MG_6423.jpg
_MG_9282.jpg

Matilda: Hur tänker du när du komponerar ihop ett blogginlägg och vad tycker du att ett bra blogginlägg bör innehålla?

Agnes: Med mina receptinlägg så försöker jag med hjälp av texten och bilderna skapa en stämning som rimmar fint med receptet. Bygga upp en berättelse som transporterar läsaren till min värld för ett ögonblick. Det kan vara ett minne som inspirerat mig till att skapa receptet, eller en mer abstrakt känsla som lockar till att laga maten. Det får gärna kännas lite sådär poetiskt och drömmigt! Jag tycker också det är viktigt att vara generös med personliga reflektioner. Jag ger ofta en liten update från mitt vardagsliv så att läsaren får en känsla för vem jag är utanför bloggen. 

Sedan skriver jag ju en del "temainlägg" om t.ex kreativitet, entreprenörsskap, self-care och känslighet. Där är det nästan ännu viktigare att knyta an ämnet till personliga erfarenheter. En annan viktig aspekt är att tänka på vem en talar till. Jag skriver i princip alltid mina texter riktade till en person, snarare än ett kollektiv. Man ska känna sig träffad som individ. Att texten är välskriven, luftig och utan felstavningar är förstås också avgörande för om läsaren har tålamod att läsa klart eller ej. Om en bloggar varje dag kan det förstås vara svårt att hinna med alla dessa bitar, men för mig som har tagit mig an en slow blogging-approach så funkar det oftast. 

_MG_9292.jpg
_MG_9327.jpg

Matilda: Hallå! Vi måste ju prata om dina bilder också. Något jag verkligen gillar med dina matbilder är hur du kombinerar olika färger. Har du några tips till mig när det kommer till just färger och styling? 

Agnes: Åh kul att prata bilder!! Detta är något jag verkligen går igång på. Jag tänker mycket på färgkombinationer när jag komponerar mina bilder, och ett bra knep om en vill få bilden att "poppa" är att jobba med komplementfärger (röd - grön, gul - lila, blå - orange). Dessa färgpar hjälper till att lyfta varandra. Ibland kan det bli lite väl intensivt med t.ex både rött och grönt i en bild. Då kan en jobba med lite softare nyanser av dessa färger.

Tonalitet är också något jag tänker mycket på. Mina bilder har generellt ett lite kallare ljus och det är medvetet från min sida. Jag lägger ofta i en blågrön ton i skuggorna, och balanserar detta med något varmt element i bilden (t.ex en orange soppa, röd smoothie bowl eller rosa linneservett). Själva stylingen försöker jag hålla mjuk och organisk. Jag jobbar mycket med stökiga hörn vs. tomma ytor. Det skapar spänning och dynamik i bilden. 

_MG_9529.jpg
_MG_2097.jpg

Matilda: Om jag skulle laga tre recept som du har skapat, vilka skulle du rekommendera mig att prova?( jag tål allt utom valnötter, älskar jordnötssmör, krämiga grejer och tackar aldrig nej till sötpotatis eller havregrynsgröt)

Agnes: Även om det är höst nu så måste jag ju ändå tipsa om min sinnessjukt krämiga cashewglass! Med smak av kaffe & salt karamellsås <3 På tema sötpotatis så tycker jag du ska göra min mustiga sötpotatissoppa med marockanskt kryddade kikärtor och grönkål. Jag är ju en sucker för frukost och äter det lika gärna på kvällen som på morgonen! Den här 50/50 bowlen med chiapudding & havtornssmoothie gör jag ofta olika varianter av. Den tillhörande bloggtexten är för övrigt ett bra exempel på den typen av text jag beskrev förut! Slutligen vill jag tipsa om mitt favoritrecept på bloggen - kikärtspizza med solrospesto, basilika, aubergine & ruccola!

_MG_8728.jpg
_MG_5975.jpg

Tack för att jag fick lov att göra en intervju med dig Agnes! Tycker du om Agnes lika mycket som jag gör borde du spana in hennes Instagram här och blogg här.  

Ps. Alla bilderna i intervjun ägs av Agnes och jag har fått tillåtelse att låna dem till inlägget. 

/ Interview with Agnes Gällhagen about how to be a kind boss, creating without inspiration and food photography. Take a look at her Instagram here and blog here.  


Måndagsbabbel på en tisdag och skålar jag tycker om

Måndagsbabbel på en tisdag och skålar jag tycker om

Mandelflarn med lakritschoklad + en fett snygg jacka

Mandelflarn med lakritschoklad + en fett snygg jacka