provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

"27 bilder där allt handlar om vad du ser genom det lilla fönstret i plastkameran"

"27 bilder där allt handlar om vad du ser genom det lilla fönstret i plastkameran"

Enis2018-6.jpg

Du som har läst min blogg ett tag vet säkert att jag tycker det är roligt att fotografera med engångskameror. Det är någonting med det operfekta som jag tycker om, känslan av att det blir vad det blir. Du kan inte ta 50 bilder för att sedan radera 48 utan du har 27 bilder och that's it. 27 bilder där allt handlar om vad du ser genom det lilla fönstret i plastkameran. Det finns inga inställningar, inga filter, ingen vitbalans att ändra. Det är omöjligt att slänga upp bilderna på Instagram tre minuter efter att de tagits och bilderna kan inte raderas vare sig du vill eller inte. De finns kvar och måste skickas till ett labb och framkallas innan du får resultatet. Det är en långsam process i kontrast mot allt som går så snabbt idag.

Att inte kunna kolla på bilderna direkt efter att de tagits tycker jag är skönt, det går liksom inte att vara kritisk till något som man inte ser. Istället blir det en överraskning där resultatet kan bli lite hur som helst. När jag hämtar ut bilderna brukar jag känna mig lite galen och vill bara hem så snabbt så möjligt och riva upp kuvertet. Kanske gör jag ett mellis för att komma i rätt stämning innan jag öppnar presenten från mig till mig. Allra roligast är det att hämta ut bilder som man glömt bort, då kan man transporteras tillbaka till somrar och sovmorgnar mitt i vintern. 

Enis2018-7.jpg

En annan grej som jag älskar med engångskameror är att vem som helst kan ta coola bilder. Även kiddos som aldrig har haft en kamera i handen tidigare. Det handlar inte om dyr utrustning eller bilder med perfekt skärpa. Allt handlar om vad du ser!

En mindre rolig sak är att det kan bli ganska dyrt, både att köpa och att framkalla engångskameror. Själva kameran brukar kosta runt 100 kronor och ofta kostar framkallningen (om du vill ha bilderna utskrivna + på cd) runt 120 kronor. Dock har jag märkt att det varierar väldigt mycket i pris beroende på vart du lämnar in kameran, så gör lite research innan för att undvika att bli ruinerad. Även om det kanske känns segt att betala 220 kronor för 27 bilder (där många av dem förmodligen inte kommer att bli som du tänkt dig) är det ändå värt det. Här är varför:

Enis2018-2.jpg

- När du har en begränsad mängd bilder kommer du förmodligen att vara mer noggrann och lägga ner mer tid på varje bild. Då kommer motiven även att bli mer uttänkta och speciella. Du knäpper liksom en bild när du ser något som du verkligen vill spara. 

- Du får bilderna utskrivna! Hur roligt är inte det? Du kan sätta upp dem på väggen, göra en bok eller posta dem till någon som du gillar. Om en kompis fyller år och ska ha en middag/födelsedagsfest kan du till exempel köpa en kamera och ta en massa bilder under kvällen. Ge sedan de utskrivna bilderna till kompisen och skriv tillsammans ner roliga små storys från kvällen på baksidan av bilderna. Eller så kanske du är på en resa med någon du tycker om och tar bilder som du sedan postar till personen några månader senare? Hade man inte blivit överlycklig över att få ett sånt brev i brevlådan?

- Du behöver inte vara ett dugg rädd om kameran i och med att den är gjord av plast. Du kan tappa den hur många gånger du vill. Ta med kameran när du ska åka båt, dansa eller vara på platser med en massa människor. Dessutom tar den minimalt med plats och väger nästan ingenting. 

- En engångskamera är väldigt ofarlig! Det är inte så att personen som blir fotograferad får ett zoomobjektiv upp i ansiktet utan själva kameran känns väldigt snäll och liten. Det är liksom en plastgrej. 

- Färgerna blir ofta väldigt fina och vintage.

- I och med att du inte kan kolla på bilderna precis efter att de tagits kommer du förmodligen att vara mer i nuet. Du tar en bild och sen promenerar du vidare. Inget ska föras över, rätas upp eller redigeras. 

Enis2018-5.jpg

Jag känner också att det är min skyldighet att ge dig mina bästa tips när det kommer till att ta bilder med engångskameror, så här kommer de: 

- Fotografera utomhus i dagsljus så mycket som det går.

- Om du fotograferar en person - stå inte för nära utan ha minst 1,5 meters mellanrum mellan dig och personen. Alltså inga närbilder!

- Akta så att du inte har tummen framför linsen (har hänt mig x antal gånger).

- Fotografera inte i motljus.

- Tänk på att hålla kameran någorlunda rakt om du vill ha raka linjer.

- Strunta i mina tips och experimentera dig fram istället. Det finns inga regler, okej?

Enis2018.jpg

Inför nästa resa eller roliga helg - köp en engångskamera. Det blir kul, jag lovar. Dessutom kommer bilderna bli ett minne och minnen behövs alltid, speciellt på regniga eller ledsna dagar.

Kram på dig och kom ihåg att allt löser sig.

/ I love to take photos with disposable cameras, mostly because of the non-perfect result. You get 27 pictures and that's it. No filters, advanced settings or deleted images. It is what it is - a moment worth saving. 


Ärtsoppa med grönkål, kokosmjölk och curry

Ärtsoppa med grönkål, kokosmjölk och curry

Vad hände sen?

Vad hände sen?