provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

En ny favoritbok

En ny favoritbok

närreglernaslutatgälla22018

Hej du. Jag kommer inte ihåg vilken dag det är idag, semestern får min hjärna att bli trög. Men läst, det har jag gjort. Vid havet, i sängen, i skuggan. Och jag har en ny favoritbok. När reglerna slutat gälla heter den och är skriven av Ariel Levy. 

Boken handlar om Ariel själv. Hon är reporter på The New Yorker och flyger jorden runt för att skriva.

"Men det är mer än mitt jobb, intalade jag mig. Det är ett kall!
Allvarligt? Var min nästa tanke. Är din heliga plikt att skriva tidskriftsartiklar? 
Sedan: Det finns något värdefullt i att försöka sätta ord på världen.
"

Ariel träffar Lucy på en middag mitt under ett strömavbrott i ett kokande New York. Senare börjar de skriva mejl till varandra. De träffas för andra gången i San Francisco dit Ariel åker för att skriva ett reportage. De blir kära, gifter sig och köper ett hus på Shelter Island.

"När det började bli mörkt ute var hon tvungen att gå. Hon kysste mig farväl på hörnet mellan Gough Street och Market Street, och jag släntrade iväg nedför sluttningen med känslan av att vara smältande och gyllene och räddad."

Lucy och Ariel lever. De lovar varandra att göra livet till en fest. 

"På helgerna åkte vi till Bolinas och åt ostron eller så tog vi en simtur på nudiststranden i Marin. Vi gjorde vandringar och tittade efter örnar. Vi åkte och åt mexikanskt i Oakland och japanskt i Berkeley och sedan tillbaka till Zuni Café, där vi alltid beställde grillad kyckling för två. Och vart vi än åkte drack vi: margaritas, gimlets, prosecco, manhattans."

Tids nog tar festen slut. Alkoholen gör Lucy till någon annan än sig själv, en demon. Ariel, som med hjälp av en spermadonator blivit gravid och bär deras barn, får missfall på ett hotellrum i ett iskallt Mongoliet. 

"Du kommer få en ny bebis, sa min pappa desperat, samtidigt som han också grät. 
Nej. Jag vill ha den bebisen. Det var den grymma sanningen. Jag hade en längtan - vild, ursprunglig, gränslös, vansinnig - efter den enda person jag någonsin hade skapat. Hans två sovande mandlar till ögon."

Sorgen är omfattande. 

"Jag kunde inte hålla historien om vad som hänt för mig själv. Jag gick för att köpa kläder som skulle passa min stora kropp, men utan breda muddar i stretch för att få plats med en bebis som inte var där. Jag hörde mig själv säga till en förskräckt expedit; "Jag vet inte vilken storlek jag har, för jag har precis fött barn. Han dog, men den goda nyheten är att jag nu är tjock."

Närreglernaslutatgälla2018

Jag tyckte i princip om allt i boken. Av ren nyfikenhet gick jag in och läste några recensioner som tidigare skrivits och kände att jag inte alls höll med flera av recensenterna (typ den här). Jag tycker inte att man som läsare blir utestängd och inte får ta del av den sorg Ariel känner. Snarare tycker jag att hon fångar allt som behöver fångas utan att det blir tjatigt, sentimentalt eller överdrivet. Det är så skickligt att kunna fånga känslan utan att behöva sväva ut i miljontals ord och beskrivningar. Att träffa en liten yta är svårare än vad det är att träffa en stor. Språket är verkligen en av de sakerna som gör att den här boken nu är en av mina favoriter. Det driver framåt vilket gör att boken aldrig blir långtråkig eller utdragen.

Även om sorg är ett tydligt tema i boken handlar den också om frihet, skrivande, missbruk, att ta plats, kvinnor och drömmar. Dessutom är det ju så spännande att Ariel är resereporter. Tänk vad mycket hon har sett, upplevt och skrivit? Blir AVIS. Tyckte om den här boken så så mycket. Du vet vad du ska göra, visst?

/One of my new favorite books; The Rules Do Not Apply by Ariel Levy. I loved the book mostly because of the propulsive and clean language. Even if the book portrays subjects like sorrow and addiction the language is never sentimental, overdramatic or overwhelming. It's sharp through the whole book, which I loved. Read it, ok? 


Snart så

Snart så

Stycken jag påbörjat men kanske aldrig riktigt avslutat

Stycken jag påbörjat men kanske aldrig riktigt avslutat