provadenna.jpeg

Hi.

On my blog you will find interviews with creative girls, recipes, positivity and some of my days in pictures.  

Jag reste till Albanien

Jag reste till Albanien

Albanien-MatildaSpetz.jpg

För ett tag sedan reste jag och delar av min familj till Albanien för att hälsa på några familjevänner och äta grillad fisk. Jag läste en hel del under resan, skrev gjorde jag också. 


På flygplanet läser jag om Paris i en bok jag lånat, inte vet jag då att jag snart kommer möta något alldeles annat. Vi mellanlandar i Ljubljana och människor röker i ett bås med automatiska dörrar. Jag köper en plastkopp med frukt och sticker gaffeln i en torr bit melon och vårt andra plan mot Albanien är försenat.

Luften i Tirana är tjock och varm. I backspegeln på hyrbilen hänger en panda i tunna trådar i ett försök att få bilen att lukta gott. Den snurrar av fläkten. Molnen i väderappen på min mobil gråter och mitt handbagage är fyllt av böcker. Vi kör förbi färgglada trevåningshus som står utspridda över marken. Coca-Cola parasoller som en gång varit röda rör sig i vinden och farbröder håller sina barnbarn i händerna där de promenerar längs motorvägen. Vi åker mot staden Dürres, där ska vi vara i knappt en vecka.

Ifrån lägenheten vi lånar hör man havet. Ute på gatan ligger hundar ihoprullade som nystan, om man går nära viftar de på svansen. I en butik handlar vi frukost, körsbärsyoghurt och rostmackor med fibrer. Jordgubbarna i ståndet ute på gatan är dammiga av alla bilar som i snabb hastighet kör förbi utanför.

En morgon tar vi bilen till in till centrum. Fem tanter i kjol står på en busshållplats och skrattar. En av dem håller upp en iPhone mot himlen så att alla skall kunna se. Vi kör förbi Tropical Resort med guldsprejade lejonstatyetter, jämsides ligger lägenhetshus med trasiga fasader och gulnade fönsterrutor. En man säljer tomater från ett lakan på trottoaren, en annan grillar kyckling med en glödande cigarett i mungipan. Vi dricker kaffe på ett nybyggt fik och min cappuccino har grädde på toppen. Den är söt och liknar en maräng där den flyter ovanpå det starka kaffet. Någonstans i närheten spelas en remix på en låt av Ed Sheeran.

Dag två gör vi en utflykt där vi besöker en kyrka och promenerar på orörda stränder som är skräpiga av plastflaskor. Några kilometer bort finns en restaurang där vi äter grillad fisk och sallad med fetaost skuren i trekanter. Efteråt går vi till en ny strand. Jag läser bok. Doppar huvudet under vattenytan, håller andan. Jag älskar att bada och det är knappt kallt. På havsbotten, precis vid mina fötter, glänser fjällen på en död fisk. Stranden har vi för oss själva, förutom killarna som spelar fotboll. Vi, de gröna kullarna och killarna. Jag soltorkar på en handduk och bränner mina lår.

I lägenheten bredvid vår bor det vänner till oss. De bjuder på lunch en dag då solen gör staden disig. Vi äter majsbröd med röror gjorda på grönsaker och helgrillad fisk stoppad med timjan och citronklyftor. Jag smakar på färsk vitlök, äter två hela klyftor och tänker att det är tur att jag delar säng med mig själv. Till efterrätt äter vi körsbär plockade från en gård i närheten och torkade aprikoser fyllda med mandlar. På deras balkong får jag berättat för mig att delar av Dürres ligger under vattenytan. Om några år förväntas man kunna kolla på ruinerna genom glasgolvet på en båt.

Resten av veckan regnar bort men det gör inte så mycket. Jag äter pasta med räkor och blir jagad av två hundvalpar med klumpiga tassar. Sista kvällen klämmer jag alla pormaskar jag kan hitta i mitt ansikte innan jag somnar till ljudet av vågorna som slår mot stranden en sista gång. På flygplanet tackar jag ja till en kopp vatten och läser de sista orden i min fjärde bok.

Albanien-MatildaSpetz3.jpg
Albanien-MatildaSpetz4.jpg
Albanien-MatildaSpetz1.jpg
Albanien-MatildaSpetz7.jpg
Albanien-MatildaSpetz8.jpg
Albanien-MatildaSpetz.jpg
Albanien-MatildaSpetz9.jpg

/Albania, 2018.


Stycken jag påbörjat men kanske aldrig riktigt avslutat

Stycken jag påbörjat men kanske aldrig riktigt avslutat

Krapperup, ett andkrig och jalapeñochips

Krapperup, ett andkrig och jalapeñochips